La unele vehicule Renault, 3 locuri sunt echipate cu sisteme de prindere Isofix, care oferă o protecție de 4 ori mai eficientă pentru copii.
30%
din copii sunt fixați corect
10%
din copii nu sunt fixați
de 4x
mai puține utilizări incorecte cu Isofix decât un sistem cu o centură de siguranță
15%
din copii atașați cu un dispozitiv Isofix
ce este o soluție Fix4sure?
Creat de Renault, sistemul „Fix4Sure” aparține listei de așa-numite echipamente de „siguranță pasivă”. Acest dispozitiv se bazează pe un design special al cadrului scaunului, precum și pe o poziție joasă a cataramelor centurii de siguranță. Acest lucru previne așa-numita „alunecare” în cazul unei coliziuni frontale, prin care pelvisul alunecă sub centura turului, afectând astfel abdomenul mai delicat.
Metoda de prindere Isofix reduce considerabil riscul de montare incorectă.
R-129 „i-size” standard, adaptat mărimii copilului
Standardul R129 (sau i-size) lansat în iulie 2013 sporește siguranța copiilor în mașini prin impunerea sistemului de prindere Isofix, clasificarea scaunelor în funcție de mărimea copilului, mai degrabă decât de greutatea acestuia, precum și prelungirea perioadei obligatorii pentru instalarea orientată cu spatele/spre spate (15 luni și minim 80 cm). Acest standard va înlocui standardul R44. Locurile care respectă acest nou standard au fost concepute pentru a proteja împotriva impacturilor asupra capului și ale celor laterale folosind manechine de ultimă generație.
Pentru a limita riscurile în caz de frânare sau coliziune bruscă, este important să se respecte următoarele 6 reguli.
Nu se recomandă condusul cu un copil pe genunchiul unui adult. Este imposibilă protejarea copilului în caz de frânare bruscă.
Fiecare copil trebuie să aibă propriul scaun în mașină. Nu se va utiliza o centură de siguranță pentru două locuri. Astfel, fiecare copil trebuie să beneficieze de un sistem individual de fixare.
Acest sistem este deosebit de periculos atât pentru adult, cât și pentru copil. Un copil trebuie să călătorească fixat în scaunul auto sau pe un scaun de ridicare.
Nu trebuie să existe un spațiu între corpul copilului și centură. Verifică în cazul în care centura nu este în spatele sau sub brațul copilului și se află de-a lungul cotierelor scaunului auto/de ridicare.
Sistemele de fixare cu centură - scaun, scaun de ridicare/scaun auto, centuri - trebuie să fie adaptate la mărimea și morfologia fiecărui copil în parte. Există soluții pentru fiecare vârstă, mărime și greutate. Nu se recomandă niciodată așezarea copilului pe o pernă.
Evitarea unor haine excesiv de groase.
Indiferent dacă ești șofer sau pasager, purtarea centurii de siguranță este obligatorie și esențială pentru a călători în deplină siguranță.
Nu purta niciodată o jachetă! Dacă porți haine groase, plasează centura de siguranță sub acestea.
Înclină spătarul la aproximativ 20° în raport cu poziția verticală.
Reglează spătarul! Partea superioară a capului trebuie să fie aliniată cu partea superioară a tetierei.
Știi zicala: „centura salvează vieți"!
Reglează-ți scaunul pentru o poziție optimă de condus, apoi reglează înălțimea centurii de siguranță (centura de peste umăr).
Trage centura pentru a elimina orice joc și pentru a limita spațiul dintre corp și centura de siguranță.
QRescue
SD Switch și Fireman Access
sisteme avansate de asistență pentru șofer